Danmark skal drives af atomkraft

Published On: 11. september 2022|Last Updated: 11. september 2022|Categories: Ikke-kategoriseret|

Af Carl Emil Aasland Winther, formand for Venstres Ungdom Østfyn og Bo Sandberg, folketingskandidat for Venstre i Nyborg og Kerteminde

Atomkraft er løsningen på energi- og klimakrisen. Vi oplever for tiden et enormt tryk på de økonomiske ressourcer grundet manglende gas fra Rusland. Kunne det være mere ironisk? Vi er ved at gå til grunde over mangel på en CO2-udledende energikilde fra et diktatorisk land. Det er fuldstændig absurd, at vi i et moderne og industrialiseret land ikke kan formå at opretholde en stabil og grøn elforsyning.

Vi jokkede allerede i spinaten tilbage for i hvert fald 20 år siden. Her havde vi endnu ikke accepteret en indmarch af atomenergi, og vi ser nu prisen, vi måtte betale for vores falske frygt.

Vi har i dagens Danmark nu to valg. Vi kan enten undlade at etablere atomkraftværker, der producerer ren og stabil energi, og satse på vind- og solenergi som supplement til en sort energiforsyning fra kul og gas. Eller vi kan igangsætte opførelsen af værkerne og være forsynet med billig, ren og stabil energi inden for det næste årti. Det er altså nu vi skal vælge rigtig. Vælge atomenergi.

Vand-, vind- og sol er ikke leveringssikker som bærende energikilder. Det er hyggeligt at have dem, og det føles meget rart at sige, at vi fungerer i harmoni med naturen, men virkeligheden er bare en anden. Vindmøller ødelægger vindsystemerne, solceller optager for meget areal og vandkraft kræver energi fra vand, som Norge mangler lige nu grundet tørke. Vi skal ikke afskaffe vind- og solenergi, men vi skal bare sørge for en stabil og ren hoved forsyning.

Det er enormt vigtigt at huske på, at atomkraft ikke er farligere end vores nuværende energiproduktion. Først og fremmest så udsender reaktorerne ikke sundhedsskadelig stråling. Det vil sige, at man kan bo ved siden af et kraftværk uden at tage skade. Ifølge flere rapporter er produktionen mere sikker end selv vind- og solenergi målt i dødsfald og arbejdsulykker pr. produceret strøm time.

Derefter så skal det nævnes, at affaldet ikke er et reelt problem. Atomaffald bliver der produceret minimalt af, og man kan reelt set heller ikke være bekendt at kalde det affald. I de nye FNR- og MSR-reaktorer er det muligt at genanvende atomaffald og dermed kan man skabe 20 gange mere CO2-fri energi. Det er de rigtig dygtige til i Frankrig.

Og lad os så snakke om elefanten i rummet: Tjernobyl. Katastrofen er et vellykket forsøg på at overbevise folk om, at atomkraftværker er usikre, kan springe i luften når som helst og har slået tusindvis af mennesker ihjel. Det er heldigvis bare ikke sandt. Ifølge FN er det kun omkring 60 dødsfald, der kan spores tilbage til Tjernobyl, og WHO estimerer, at omkring 4000 kommer til at dø tidligere grundet katastrofen. Til sammenligning så dør der hver dag(!) 10.000 mennesker af luftforurening.

Argumenterne for atomkraft er endeløse. Vi skal bare i gang med at omstille os og vænne os til tanken. Når vi går i gang med opførelsen af værkerne, så kan man også med ro i maven huske på, at vindenergi kræver hele 976 gange mere plads end atomkraft. Hvis Danmark skulle køre på 100% vind, ville det kræve hele Jylland. Til sammenligning vil det kun kræve 1/5 af Samsø med atomkraft som kilde.

Nationen skal drives af atomkraft og det kan kun gå for langsomt. Logiske argumenter er svære og næsten umulige at finde i kampen mod denne geniale, rene, billige og stabile energiform. Modstandere skal stoppe med at være så forskræmte og resistente over for fakta. Lad os i fællesskab tage det tilsyneladende svære trin og sikre nationen og fremtidige generationer mod energiafhængighed.